Artikelen

Versterk jouw netwerk

ESA-Blog-Header-2.jpg

Drie meeste gemaakte fouten in het horeca protocol Corona

Horeca protocol Corona

Protocol heropening horeca

Biertje op het terras; dat is waar Nederland weer massaal naar uit ziet. Vooral met dit mooie weer. Horecaondernemers staan te trappelen om enigszins hun omzetverliezen te kunnen beperken in 2020. Maar de maatregelen voor de opening en gebruik van de horeca zijn verre van duidelijk. De horecaondernemer wacht op het lokaal bestuur.

Lees meer
Marit EldersDrie meeste gemaakte fouten in het horeca protocol Corona
ESA-Blog-Header-2.jpg

Drie aanbevelingen om het vergunningverleningsproces te verbeteren

door Mirte Faber

In een vorig artikel heb ik drie kenmerken van een effectief vergunningverleningsproces besproken. Deze zijn in mijn afstudeeronderzoek naar de vergunningverleningsprocessen in drie Brabantse gemeenten naar voren. Naast deze kenmerken heb ik ook drie aanbevelingen voor een effectief vergunningverleningsproces.

Lees meer
Marit EldersDrie aanbevelingen om het vergunningverleningsproces te verbeteren
ESA-Blog-Header-2.jpg

Vijf stappen naar een zuiver veiligheidsadvies

Herken je dat? Het evenement is al toegezegd en ‘gaat toch gewoon door’, maar voordat dat gebeurt moet jij nog wel even een veiligheidsadvies geven. Of de infrastructuur ligt er al, het grootste gedeelte van het stadspark is al aangebouwd en er zijn nog voldoende nieuwe ideeën en toepassingen. En dan wordt nu pas aan jou gevraagd of je ‘nog even’ naar de veiligheid kan kijken. Het voelt als mosterd na de maaltijd. Je beseft dat je nu lang zoveel niet meer kan betekenen en je weet dat men eigenlijk niet zit te wachten op jouw advies. Je voelt je de nee-zegger en de spelbreker van het creatieve ondernemersspel.

Lees meer
Marit EldersVijf stappen naar een zuiver veiligheidsadvies
ESA-Blog-Header-2.jpg

Crowd Science en het DIM/ICE-model

Internationaal HBO geaccrediteerde cursus over crowdmanagement.Door de cursus Crowd Science & Risk Analysis begrijp je het evenement beter, kan je het evenement slimmer ontwerpen en effectiever adviseren over de risico’s. Het DIM/ICE-model is een tool om daarbij te helpen. De cursus wordt internationaal gegeven.

Lees meer
Marit EldersCrowd Science en het DIM/ICE-model
ESA-Blog-Header-2.jpg

Drie kenmerken van een effectief vergunningverleningsproces

door Mirte Faber

Een vergunningverleningsproces is een ingewikkeld proces. Vaak wordt gefocust op wat fout gaat tijdens een vergunningverleningsproces of hoe het er níet uit moet zien. Maar hoe ziet een goede samenwerking tijdens een vergunningverleningsproces er nou wél uit? Wat is nodig voor een effectief vergunningverleningsproces?

Lees meer
Marit EldersDrie kenmerken van een effectief vergunningverleningsproces
ESA-Blog-Header-2.jpg

Risicomanagement bij evenementen: vanuit schuld of verantwoordelijkheid?

Indekken is de term die ik vaak hoor als ik spreek met professionals in de evenementenveiligheid. Er wordt dan vaak minder blij gekeken als deze term valt. De mondhoeken trekken naar beneden, pretlichtjes verdwijnen uit de ogen en de schouders gaan hangen. Wanneer deze term regelmatig valt of als er vaak over nagedacht wordt, spelen vaak meerdere zaken. Men is bijvoorbeeld niet blij met de organisatie, de beslissingen van leidinggevenden of met het multidisciplinaire team. Het gevolg is dan dat de professional zichzelf en/of het bestuur zoveel mogelijk gaat indekken voor het geval dat het toch misgaat. Wanneer je bezig bent met indekken, ben je continu de vraag aan het beantwoorden: ‘Wie krijgt de schuld als het misgaat? Kan ik of kunnen wij aantonen dat het niet aan mij of aan ons ligt?’

Lees meer
Marit EldersRisicomanagement bij evenementen: vanuit schuld of verantwoordelijkheid?
ESA-Blog-Header-2.jpg

Hoever is de kennisontwikkeling in de evenementenveiligheid?

Vragen die Mitra Tolen onderzoekt over evenementenveiligheid wordt door meer professionals gesteld dan je in eerste instantie zou denken. Dat blijkt uit meerdere gesprekken en observaties die hij heeft gehad. Lees hier het interview met hem en doe mee met het onderzoek via deze link! Gelijk doen, want de enquête staat de komende twee weken open en je ontvangt interessante resultaten. De resultaten valt of staat met een grote deelname. Stuur dus de link in de adresbalk door naar jouw collegae. Hartelijk dank!

Lees meer
Marit EldersHoever is de kennisontwikkeling in de evenementenveiligheid?
ESA-Blog-Header-2.jpg

Twee innovaties om de psychologie van mensenmassa’s te implementeren in simulatieprogramma’s voor crowdmanagement

Computersimulaties worden steeds meer gebruikt om bewegingen van mensenmassa’s te voorspellen en te volgen. De huidige simulatiemodellen gaan  voornamelijk ervan uit dat mensenmassa’s homogene of heterogene massa’s zijn, of dat ze uit kleine groepen bestaan. De modellen houden vooralsnog geen rekening met de psychologie van mensenmassa’s. Hoe zit dat eigenlijk?

Lees meer
Marit EldersTwee innovaties om de psychologie van mensenmassa’s te implementeren in simulatieprogramma’s voor crowdmanagement

TEVREDEN PROFESSIONALS

 • Politie logo

  "Door het volgen van de opleiding crowd science & risk analysis en het toepassen van de methodiek heb ik een beter inzicht in evenementen en de risico’s gekregen alsook op de maatregelen om daar een positieve invloed op te hebben. Ik ben beter in staat om evenementenlocaties en het omliggende gebied goed in te richten voor mensenmassa's doordat ik meer weet over publieksgedrag en inrichting. "

  OPERATIONEEL EXPERT ZEELAND, EVENEMENTENADVISEUR, OVD-POLITIE

  Erik Glerum
 •  "Nuttig, leerzaam, verfrissend" "Aanvullend op de OvD-trainingen" "Praktisch"

  88% zegt: "Ik ben me (weer) meer bewust dat mijn observaties belangrijk zijn" "Ik ben (weer) meer doordrongen van de noodzaak van de voorbereiding op crowdcontrol"

  Thema ochtend Politie Leiden Reacties deelnemers, met name OvD-P's.

  Politie Leiden
 • "Marit weet precies de kern te raken op alle nivo’s. Het is tastbaar, concreet en ze weet mensen mee te nemen vanuit de inhoud."

  Leidinggevende Team Woonoverlast Directie Veiligheid, gemeente Rotterdam

  Marjolein Eikenboom
Marit EldersArtikelen