ESA-Blog-Header-2.jpg

Herken drie blinde vlekken bij jezelf in het realiseren van veranderingen

Wanneer je jezelf ziet als instrument in het realiseren van veranderingen, is het goed om ook naar dat instrument te kijken. 

Dat wat je zegt, wat je doet, wat je raakt, hoe je reageert en wie je bent, zijn belangrijke ingrediënten om een verandering te realiseren. Natuurlijk is een artikel over het herkennen van drie blinde vlekken bij jezelf, bij voorbaat al kansloos. Want hoe kan je nu kijken naar iets wat je niet ziet? Toch een poging om licht en inzicht te brengen in drie blinde vlekken.

1. Onderschatting van de eigen professionaliteit
De term ‘onbewust bekwaam’ is vast wel bekend. Waarschijnlijk schaar jij jezelf daar niet onder, dan heb je de grootste kans, dat je er aan lijdt. Ik kom veel mensen tegen in opleidingen en in de praktijk, die zichzelf het vak of hun rol hebben aangeleerd. Ze hebben er geen cursus over gehad en nooit voor geleerd. Ergens diep van binnen klinkt de overtuiging, dat ze eerst een opleiding moeten hebben gedaan, alvorens zij zichzelf benoemen tot een professional in hun rol. Ze vergeten dan, dat opleidingen zijn ontstaan vanuit de praktijk en niet andersom. Vaak blijkt dan ook tijdens een cursus en in contact met collegae, dat ze meer professional zijn, dan ze zelf denken. Ook wanneer iemand net nieuw is in een rol, is er vaak meer werk- en levenservaring welke ingebracht worden, zonder dat dat beseft wordt. Maar pas wanneer je bewust bent van jouw kracht en kennis, kan je deze actief en efficiënt inzetten voor het realiseren van een verandering.

Tip: Zorg dat je contact hebt met mensen van je eigen rol en wissel ervaringen uit. Vraag anderen waar jouw kracht ligt. Bouw die kracht uit en gebruik deze bewust in het realiseren van veranderingen. Geef anderen complimenten, zodat ook zij hun kracht vinden en bewust gaan inzetten.

2. Je grijpt als eerste naar je eigen kracht
Onze ervaringen en vaardigheden zijn een lust. Het geeft ons handvatten, snelheid en daadkracht om een vraagstuk aan te pakken. Maar tegelijkertijd zitten we vast in een stramien, willen we sneller of lopen we juist steeds tegen dezelfde problemen aan. Het is eenzelfde oplossing voor een ander probleem. Maar pas als je iets doet, wat je nog niet eerder hebt gedaan, krijg je ook iets anders, dan wat je ooit hebt gekregen.

Tip: Probeer inzicht te krijgen in de manier waarop jij vraagstukken oppakt. Doe het op een andere manier, laat je ondersteunen of laat het op een andere manier doen. (En ik weet uit ervaring dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, want dit heeft vele aspecten. 😉

3. Drempelvrees
We begeven ons graag in een veilige omgeving. We zoeken contact met degene bij wie we ons prettig voelen en we houden ons op gepaste afstand van degene die negatief tegenover ons staan. We bespreken graag de makkelijke onderwerpen, maar de ‘olifant in de woonkamer’ slaan we het liefst over. Bij een stap naar ‘boven’ in de hiërarchie, een contact aanboren in een andere organisatie of een afspraak maken met een vreemde manager of bestuurder, voelen we ons ongemakkelijk en zijn we niet wie we zijn. Maar pas als je vrees overwint, verleg je de grenzen en verover je nieuw terrein en nieuwe, verrassende inzichten.

Tip: Wees jezelf, durf, doe, val, sta op, evalueer en doe het opnieuw.

Het klinkt zo simpel, zo cliché en waarom is het dan toch zo verrekte lastig?

Marit EldersHerken drie blinde vlekken bij jezelf in het realiseren van veranderingen
Share this post