geld.jpg

Wet Doorberekening Politiekosten

Tussen 30 juni en 8 augustus moet er gereageerd zijn op de Wet Doorberekening Politiekosten. Gelukkig heeft iedereen veel tijd tijdens zijn vakantie, zodat gedegen reacties kunnen worden voorbereid! Ik ben me nog enigszins aan het beraden. Voor mij gelden in ieder geval drie kanttekeningen.

1. de business case is summier
Ik hoef maar een simpel rekensommetje uit te voeren. Eerst kijk ik naar de evenementen die uiteindelijk wèl in aanmerking komen. Dit zijn dan toch de commerciële partijen die niet plaatsvinden op nationale feestdagen. Deze organisaties kunnen ons als gemeente en hulpdiensten nog veel kunnen leren. Zij maken dan ook minimaal gebruik van de politie-inzet (nietzijnde opsporing). Soms maar 250 uur (groot festival, 50.000) bezoekers). Dat levert toch weer 5.000 euro in de staatskas op (50%x250 uur x 40 euro). Daarentegen zie je vaak dat kleine dorpsevenementen uitgegroeid zijn naar regionale evenementen en de politie nog volop haar dorpstaak uitvoert en alle service verleent buiten haar kerntaak om. Daar valt m.i. de winst te behalen! Ik hoop dat deze wet de trend om daar de winst op inzetreductie en veiligheid te behalen, niet om zeep helpt.

2. afleiding van veiligheid
Ik zie discussies ontstaan tussen de hulpdiensten en organisatie/gemeente over het afsluiten van een terrein. Er kan een trend ontstaan om juist de evenementen weer terug op openbaar terrein te organiseren. Dat scheelt namelijk in de portemonnee. Kunnen we het niet veel beter hebben over wie, waarvoor verantwoordelijk is en welk product oplevert op een bepaald tijdstip? Laten we de hulpdiensten meer tijd gunnen om goede adviezen voor te bereiden en de betrokken partijen (gemeente, organisatie) te overtuigen van het belang van bepaalde veiligheidsmaatregelen. Daarnaast natuurlijk ook de tijd aan de organisatie om ze uit te kunnen voeren.

3. positionering van de overige hulpdiensten
De wet regelt alleen de inzet van de Politie. Het geeft een schijnbare werkelijkheid dat evenementenveiligheid bestaat uit de inzet van de politie en diens advies. Maar soms zijn evenementen voor de politie een laag risico en voor de GHOR een hoger risico met meerdere maatregelen gevraagd op de medische kant. (Bijvoorbeeld nieuwjaarsduik). De GHOR en de Brandweer zijn vaak nog niet aangehaakt bij de districts- c.q. regionaal colleges. Dit maakt het voor hen lastiger om de capaciteit te borgen binnen het district/regio. We willen adviezen en evenementen multidisciplinair aanvliegen. Is dan deze mono-wet een oplossing?

Marit EldersWet Doorberekening Politiekosten
Share this post

Join the conversation