pukkelpop.jpg

Impact van Pukkelpop…

Pukkelpop houdt de komende periode de gemoederen weer bezig. Organisatoren, hulpdiensten en gemeenten kijken weer opnieuw naar hun eigen veiligheidsplannen en scenario’s. Het weer blijft een onzekere factor die organisatoren, verzekeraars en bestuurders volop bezighoudt. De jurisprudentie is nog matig ontwikkeld, maar dat gaat niet lang meer duren.

De onzekerheid bij slechtweer-scenario’s
Met alle middelen die we tegenwoordig hebben, laat het weer zich niet met zekerheid voorspellen. Lastige besluiten moeten soms genomen worden, met grote effecten voor de veiligheid, de festivalgangers en hoge kosten voor organisatoren. Verzekeraars blijken niet altijd de kosten te vergoeden wanneer organisatoren besluiten om de activiteiten te stoppen. Gemeenten zijn regelmatig bang voor claims bij afgelasting van het evenement wanneer het slechte weer toch uitblijft. Een besluitvormingsscenario dat eigenlijk ver vóór het evenement met alle partijen en beslissingniveau’s uitgekauwd had moeten worden. Ik kan me voorstellen dat dergelijke krachten ook bij Pukkelpop zich hebben voorgedaan en dat het besluit verkeerd is uitgevallen.

Slecht weer en openbare orde
Het effect van slecht weer op de openbare orde blijkt bij Pukkelpop toch een grotere impact te hebben dan verwacht. Een ontruimt festivalterrein met veel achtergebleven waardevolle spullen leidt tot extra openbare orde problemen en onveilige situaties. Ik vraag me af of dit scenario vaak wel wordt opgenomen als onderdeel van slecht weer; hoe wordt een leeg festivalterrein bewaakt en voorkom je (gelegendheids-)diefstal en onveilige situaties? Of is dit wel een risico welke te hanteren is?

Toekomst Pukkelpop onzeker
Zoveel festivals, zo vele jaren en zo veel mensen… nu één keer een grotere calamiteit en het festival is direct in de gevaren zone. Dit voelt zuur. Door de toekomst ter discussie te stellen, blijkt het toch  weer hoe vaak we denken dat we in staat zijn om 100% veilige evenementen te organiseren. Het feit dat risico’s en incidenten zich voordoen, mag geen verrassing zijn. 100% veilige evenementen is een illusie en een schijnveiligheid die we met elkaar creëren. Het gaat er veel meer om hoe de verschillende organisaties (en burgers/festivalgangers) onderling communiceren en acties ondernemen op het moment dat de incidenten en risico’s zich voordoen. Dit om erger te voorkomen.

Natuurlijk moet er wel een eerlijke zelfreflectie zijn of we in staat zijn om op dergelijke evenementen nog de gevolgen van de mogelijk te verwachte risico’s aan te kunnen. Ik hoop alleen niet dat gemeenten, burgemeesters, hulpdiensten en organisatoren zo zenuwachtig worden, dat we met z’n allen terugvallen op regels en overregeluring; een creatie van schijnveiligheid.

Marit EldersImpact van Pukkelpop…
Share this post

Join the conversation

Related Posts