FAQ

Klantvragen

Ik merk dat het in mijn omgeving stroef verloopt en ik ergens niet doorheen kom. Wat kan ik hiermee?

Je bent – gelukkig –  de enige niet! In openbare orde & veiligheid werken wij in complexe omgevingen met veel verschillende organisaties en belangen en dat is niet altijd gemakkelijk. Je kan ons bellen of mailen, dan kunnen we je op gang brengen om jouw situatie verder ‘af te pellen’ en wat jij daar aan zou kunnen doen. 

Het klopt dat de vraag vaak maar uit één organisatie of van één afdeling komt. Wij zorgen, samen met de aanvrager, dat onze offerte getekend wordt door degene die vanuit zijn rol ook eigenaar van het probleem is en niet door degenen die zich alleen eigenaar voélt. Het komt ook voor dat onze offerte een gedeelde factuur wordt tussen organisaties. Zo is de eerste veranderinterventie een feit, nog vóórdat we begonnen zijn!

Het woord ‘weerstand’ wordt regelmatig verkeerd gebruikt en kan gemakkelijk mensen in de verkeerde hoek zetten. Het is tè gemakkelijk om te zeggen dat iemand die weerstand vertoont, ook ‘niet wil’. Het waarom achter die weerstand is belangrijk. En daar ligt vaak een schat aan kennis, antwoorden en oplossingen. Het is zelden dat iemand ècht niet wil.

Dit klinkt als een utopie en is gemakkelijker dan je denkt. Wij zien namelijk vaak dat dezelfde onderwerpen terug komen in overleg. Deze onderwerpen zijn goed te identificeren en op de strategische lagen besluitvorming over te realiseren. Met een goede regie en voorzitterschap in het overleg, kan je gemakkelijk de tijd beperken en de frustraties wegnemen. 

Inzicht in taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (tvb’s) is een cruciale veranderactor en geïntegreerd in alles wat we doen. In het onderzoek, bepalen van de strategie, in risico analyses of gewoon in een simpele mail, sturen we op tvb’s. Je kan je invloed enorm vergroten door hier zelf, met je team en met het veiligheidsnetwerk scherp zicht op te hebben en hier elkaar ook op durft aan te spreken.

Over trainingen

Staan jullie trainingen en bijeenkomsten op zichzelf?

Nooit! Wij zien trainingen en bijeenkomsten als belangrijke interventie in een veranderproces. Wij vragen dan ook altijd goed door hoe wij op dat veranderproces kunnen aansluiten en het maximale effect uit de training of bijeenkomst kunnen halen voor jou en jouw omgeving.

Grotere aantallen deelnemers leiden bij bijeenkomsten of trainingen vaak tot een saaie lezing waarin deelnemers ‘mentaal vertrekken’. Er zijn goede methoden en technieken om het brein van iedere deelnemer actief te houden en juist de energie hoog te houden. Het is namelijk belangrijk, dat iedere deelnemer anders vertrekt dan dat hij gekomen is.

Van iedere opdracht leren wij ook weer. En wij merken, dat er behoefte is om deze lessen te horen. Ook merken wij dat we vaak dezelfde dingen vertellen in opdracht omgevingen. Het is efficiënter om bijvoorbeeld een online cursus te volgen op het onderwerp, zodat ieder beter begrijpt wat we doen en waarom. Het leerrendement van onze opdrachten en coaching-on-the-job wordt hiermee heel hoog. Ook draagt kennis bij aan inzicht in wat iemand zelf kan doen om onderdeel te worden van de oplossing. Dit leidt tot minder frustratie en meer draagvlak.

Over Esa

Adviseurs zijn meestal goed in dikke rapporten maken. Zijn jullie dat ook?

Helaas… dan moeten wij jou teleurstellen. Wij houden niet van dikke rapporten, maar wel van een volledig overzicht waarin alle onderwerpen geraakt worden. Meestal zien onze rapportages er dan ook anders uit dan je gewend bent. Maar wij willen dan ook snel iets in beweging brengen en losmaken. Want de casuïstiek kan niet altijd wachten op langzame veranderingen.

Wij zijn heel slecht in het opstellen van rapporten met als eindbestemming ‘de la’. Dat is juist iets wat wij voorkomen. Op het moment dat ons onderzoek start, start ook een veranderproces in jouw omgeving. Ons onderzoek is inclusief het creëren van draagvlak en besluitvorming op de lagen in de organisatie die er over gaan. Het eindresultaat lijkt meer op een risicomanagementrapportage die met nieuwe informatie gemakkelijk kan worden bijgewerkt, dan op een dik onderzoeksrapport.

 Ja, wij weten dat dit speelt. Als wij worden ingehuurd, dan komt alles op tafel wat er toe doet in een vertrouwelijke omgeving. Wij zijn van mening dat je beter de discussie kan voeren vóórdat er iets is misgegaan, dan achteraf een incident onderzoek over je heen te krijgen. Dat het niet gemakkelijk is dat alles op tafel komt, dat herkennen wij ook. Dat is het voor ons ook niet en wèl nodig om uit een impasse te komen. 

Jazeker! Door onze opdrachten en trainingen kennen wij veel collegae adviseurs en ambtenaren. Wij verbinden je graag aan een andere gemeente of regio waar gelijkwaardige casuïstiek speelt. Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen blijft zitten in jouw omgeving met jouw casus. Andere collegae uit een andere regio met dezelfde casuïstiek, kunnen je zowel inhoudelijk als mentaal helpen.

Wij geloven in overvloed en dat er genoeg is voor iedereen. Het gaat hierin ook om de beste kwaliteit en oplossing voor jou of voor de opdrachtgever. Wij gaan voor de lange termijn relaties met opdrachtgevers, samenwerkingspartners en leveranciers en niet voor de voordelen op de korte termijn. 

Het woord ‘ad-interim’ betekent voor ons iemand die handjes levert en mee doet in het dagelijkse werk. Dat dekt voor ons niet de lading. Nu zijn wij als doeners niet te beroerd om iets aan te pakken. Wel werken wij vanaf dag 1 aan ons vertrek. Dat betekent, dat we willen helpen om verder te professionaliseren. We willen kennis achterlaten en slimme, efficiënte tools implementeren, die de mensen en de organisatie zelf kunnen toepassen wanneer wij weer vertrokken zijn. 

Top! Daar hebben we vast antwoord op! En als dat niet zo is, dan hebben we vast wel een idee of iemand in ons netwerk die dat wel weet. Bel of mail ons. Jij doet ons daarmee ook een plezier, want wij leren ook graag weer van jouw vraag!