ESA-Blog-Header-2.jpg

Het veiligheidsplan bij evenementen rammelt als stappenmodel

Het veiligheidsplan dat gebruikt wordt als stappenplan is de rammelende, grote olifant in de woonkamer. Hij staat er, maar we zien hem niet. Het veiligheidsplan is géén stappenplan; hoofdstuk 1 is níet stap 1. Toch is het raar, dat wij de organisator vertellen: ‘Dit is wat wij willen, begin daar maar mee!’ De evenement organisator die er geen kaas van heeft gegeten weet niet waar hij moet beginnen en doet  niets of vult wat tekst in waarvan hij denkt dat het goed is. Maar of hij het begrijpt? En wanneer je geluk hebt, heb je een organisator die precies weet wat hij moet invullen. Want in de andere regio en vorig jaar was het precies dezelfde template en dus een gemakkelijke copy- paste van vorig jaar. (Vergeet de jaartallen niet te veranderen…) Maar is er dan wel voldoende nagedacht over de veiligheidsaanpak? Hoe is dan het proces van de risico analyse gedaan? En is dat dan wel een proces wat ook tijdens het evenement doorgaat?

Veel vragen en te weinig informatie

Tegelijkertijd stelt het veiligheidsteam van de overheid, ook na een ingevuld plan,  nog veel essentiële vragen of is ze soms nog helemaal niet in staat om te adviseren. En dan hebben ze een punt. Want zij willen immers zeker stellen, dat de organisator de risico’s voldoende kan beheersen? (Overigens staan de risico’s vaak niet expliciet genoemd in het veiligheidsplan.) Een moeizaam en frustrerend proces, waarin je als veiligheidsteam het uiteindelijk mogelijk moet maken, toch? Het verbaasd mij, dat wij nog steeds het veiligheidsplan en calamiteitenplan als stap 1 blijven inzetten. We hebben ons neergelegd bij het matige resultaat van de afgelopen jaren, vertrouwen op de hoeveelheid ingezette capaciteit of hebben er nog steeds last van, maar weten niet wat we er mee moeten. Toch blijven we dezelfde dingen doen en verwachten een ander resultaat. Moeten we niet iets anders doen, wanneer we een andere resultaat willen?

Summiere beschrijving scenario’s

‘We hebben de scenario’s beschreven in het veiligheidsplan!’ is de veelvuldig gebruikte zin. Gauw ga ik naar het hoofdstuk waar de scenario’s beschreven zijn. Wéér zo’n beleidsbeschrijving! Ik krijg daar vlekken van in mijn nek! Wat heb je nu aan een beleidsbeschrijving? Degene die daar staat en het moet doen, moet veel meer weten dan wat daar staat! De zin ‘Het gaat toch altijd goed zo?!’ irriteert ons mateloos als het bestuur dit zegt. Maar doen wij daar zelf ook niet een beetje aan mee? Een veerkrachtige crisisorganisatie bij een evenement heeft veel méér nodig dan een beleidsbeschrijving van het scenario. Ze heeft een basis nodig die thuishoort in de veiligheidsaanpak van grote èn kleine evenementen. Wanneer zijn wij opgehouden om hiermee tevreden te zijn?

Veiligheidsaanpak bepalen

Maar wat is dan die basis? Welke stappen moet je doorlopen om een juiste veiligheidsaanpak te bepalen en te analyseren? Het bepalen van je veiligheidsaanpak gaat vele malen verder dan de standaard hoofdstukken en paragrafen uit een veiligheidsplan. De veiligheidsaanpak gaat tot en met de maatregelen en besluitvorming op het evenement en de herziening daarvan wanneer daar aanleiding toe is. Door het bepalen van je veiligheidsaanpak tijdens het evenement in 7 stappen, heb je je organisatie georganiseerd, weet je welke risico’s je moet afdekken met inzet door de organisatie, gemeente of hulpdiensten. Er zijn acties gedefinieerd voor de monitoring, informatie verzameling en risicomanagement tijdens het evenement op basis van de (continue) geïdentificeerde risico’s.

E.V.A. Evenement Veiligheidsaanpak Analyse

Waarom het veiligheidsplan als stappenplan gebruiken als er nu iets anders is? E.V.A. is een online cursus en methodiek die je helpt in 7 stappen de veiligheidsaanpak te bepalen én te analyseren. Het invullen van het veiligheidsplan wordt een appeltje eitje. De informatie aan de voorkant wordt verbeterd, waardoor iedereen die later in de keten zit ook beter werk kan leveren. Je weet hierdoor ook beter welke informatie je nodig hebt om te bepalen of de veiligheidsaanpak van de organisator ook daadwerkelijk goed is. Wanneer iedereen in dit netwerk deze basis kent, is er meer onderling begrip voor ieders rol, is er minder overleg met meer resultaat en wordt het veiligheidsbewustzijn verhoogd en verbreed. Bovendien kan de gemeente deze cursus als service sponsoren als ondersteuning voor de evenement organisatoren om het bestaan van het evenement ook in de toekomst te behouden.

Verhoog je kennis en versterk je netwerk

Lees hier meer over wat E.V.A. voor jou kan betekenen. De waarde van de online cursus is 795 euro. Om dat dit bijdraagt aan mijn visie voor evenementenveiligheid, maak ik deze beschikbaar voor de helft, dus 395 euro excl.  BTW. Nu heb ik een zomeraanbieding tot en met 22 september van nog eens 30% korting. Je betaalt nu 237 euro excl btw. Gebruik de couponcode ZOMER2017.

Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt? Herken je het of helemaal niet? Laat een reactie achter. Was het waardevol? Deel dan dit bericht in jouw netwerk.

Bekijk hier de video over wat E.V.A. voor jou kan betekenen.
In zeven stappen jouw veiligheidsaanpak van een evenement analyseren en bepalen.

Online video cursus met voorbeelden, templates en implementatie opdrachten.

Ben jij een key-persoon in het netwerk van evenementenveiligheid?

Wil jij weten waarom ik E.V.A. heb ontwikkeld? Help mee om het netwerk versneld te versterken en kijk wat deze cursus kan betekenen in jouw veranderstrategie.

Marit EldersHet veiligheidsplan bij evenementen rammelt als stappenmodel
Share this post