ESA-Blog-Header-2.jpg

Drie veel gemaakte fouten door de overheid bij A-evenementen

De situatie bij A-evenementen, kleinere evenementen
Bij kleinere evenementen wordt er met vrijwilligers gewerkt van lokale stichtingen en verenigingen. De kosten moeten laag blijven en de tijdsinspanning ook. Juist deze kleinere evenementen worden door enthousiaste, actieve mensen georganiseerd met minder ervaring en minder oog voor veiligheid. Ook vanuit de gemeente en hulpdiensten is de beschikbare kennis op het gebied van evenementenveiligheid beperkt in de advisering en in de vergunningverlening van de kleinere evenementen.

Meer van hetzelfde
Ondanks dat het kleinere evenementen zijn en een ‘laag aandachtsevenement’ is, spelen er wel verontruste zaken, zoals het rapport Haaksbergen ook aangeeft. Niettemin is angst is niet altijd de beste raadgever. Door angst vervallen we in oude gewoonten en maken gemakkelijk fouten. We doen meer van hetzelfde. Maar meer hetzelfde doen, leidt naar meer ván hetzelfde en leidt niet naar de gezochte oplossing. De drie veelgemaakte fouten liggen op de loer;

1.       Meer regels en eisen
Er ontstaat het reflex bij de overheid om meer regels en meer eisen te stellen aan de kleinere evenementen. Het risicoregelreflex zoals hoogleraar Ira Helsloot dat noemt. We proberen onze angsten te vatten in regels, maar waar is ons gezond boeren verstand? Wanneer de kennis laag is, is het risicoregelreflex sterker.

2.       Dikkere veiligheidsplannen
De template van de grote evenementen wordt uit de kast gehaald. Twee derde van de ‘invuloefening’ wordt ingevuld met  ‘nvt’. De organisator van A-evenementen wordt overspoelt met onbegrijpelijke informatie en uiteindelijk zijn het nog steeds veel pagina’s en letters die in het plan staan.

3.       Meer moeilijke tekst in de vergunning
Door meer tekst in de vergunning, meer voorwaarden en alles meer in detail uitgewerkt, denken we meer grip te hebben op de veiligheid. Niets is minder waar. Als de organisator al de moeite neem om de vergunning te lezen, kan je er rustig vanuit gaan dat de organisator deze ambtelijke taal niet begrijpt. Het enige doel van de vergunning is, dat de burgemeester zich vergewist dat de risico’s in beeld zijn en de organisator in staat is met gezond boeren verstand, daarmee om te gaan. Op een manier dat past bij de situatie.

Minder regels!
Terwijl er meer van hetzelfde wordt gedaan, roept de politiek en de burgemeester om minder regels. Wil je weten hoe je dan toch het veiligheidsbewustzijn bij A-evenementen kan verhogen zonder te vervallen in deze drie gemaakte fouten?  Mis dan je kans de volgende keer niet voor het gratis webinar ‘Verhoog het veiligheidsbewustzijn bij A-evenementen’.

Marit EldersDrie veel gemaakte fouten door de overheid bij A-evenementen
Share this post