ESA-Blog-Header-2.jpg

Het risico van de bewapende-pieten-maatregel

n.a.v. het artikel Pieten bewapend bij Sinterklaasintocht

Er is informatie, dat er twee groepen activisten komen naar de nationale intocht van Sinterklaas in Gouda; pro en contra de zwarte piet. Het risico is, dat deze groepen zich gaan manifesteren op een kinderfeest. Scenario’s zijn, dat zij zich tegenover elkaar gaan manifesteren of naar Sinterklaas en zijn gevolg. Dat betekent, dat er direct in de binnenste ring opgetreden moet kunnen worden. Voor een dergelijk realistisch scenario is veel inzet van de politie nodig. De politie wil op een kinderfeest niet massaal, zichtbaar aanwezig zijn. Dus onopvallend! En zo creatief als mensen zijn.. het idee van de bewapende piet is (weer) tot leven gekomen! Maar is er ook nagedacht over het risico en het effect van deze veiligheidsmaatregel?

Scenario: zwarte piet wil meelopen
De groep pro-zwarte piet is verkleed als zwarte piet en wil zich ook als zodanig manifesteren in de binnenste ring. Want, zo hebben ze bedacht, het zou toch perfect zijn, dat er ook nog zwarte pieten te zien zijn tussen de kaas en stroopwafel pieten. Deze zwarte pieten willen de binnenste cirkel binnendringen en proberen om mee te lopen in de stoet. Kostte wat het kost willen ze hun statement maken, want nú is het moment en nú is er live tv. Wat doet de bewapende piet? Ontstaat hier een situatie die uitmondt in een gevecht tussen bewapende pieten, zwarte pieten en geuniformeerde agenten? Hoe reageren de vele kinderen die een pietenworsteling voor zich zien ontstaan, zowel ter plaatse als op de bank thuis? Er wordt wel heel veel creativiteit van de ouders verwacht om dat uit te leggen aan hun kroost.

Schietende pieten
Het beeld van vechtende, schietende pieten, worstelingen tussen bewapende pieten en zwarte pieten, krijg ik niet van mijn netvlies af. ‘Niet realistisch, gebeurt toch niet!’ hoor ik tegelijkertijd zeggen. Waarom zetten we ze dan in? Angstmaatregel of doordachte risicoafweging? Natuurlijk is er nagedacht en zijn de bewapende pieten de back-up van de geuniformeerde agenten. De geuniformeerde zal eerst optreden. Wel is, volgens het politieacademie-boekje, de inzet van het politiepersoneel bepaalt op basis van het realistische scenario en daarmee de maatregelen in de binnenste ring. Het is dus heel realistisch dat de bewapende piet zal moeten gaan optreden. Moeten we niet een risico analyse maken op het effect van deze veiligheidsmaatregel?

Een kind denkt niet zoals wij
Het was toch voor het kind, dat we niet massaal aanwezig willen zijn? Maar voor het kind is de schietende, vechtende piet een grotere angst en kindertrauma, dan daadkrachtig optreden van agenten en massaal aanwezig zijn van agenten. In de ogen van een kind, is de agent degene die veiligheid biedt. Hij speelt ook altijd de ‘goede’ in kinderfilms. Een wapen past bij een agent, bij een piet niet. Laat de geuniformeerde agenten en zwarte pieten samen optrekken in het sinterklaasspel in plaats van eromheen te drentelen. Een agent is net zo interessant voor een kind als een piet. Opvallend voor de boef, onopvallend voor het kind, door in het zicht te zijn en onderdeel van het spel. Een kind denkt niet zoals wij. Volgend jaar geuniformeerde agenten in het sinterklaasjournaal. Wie geeft zich op?

PS. Eén ding is zeker! Zwarte piet is niet welkom in de binnenste ring. Qua veiligheidsafwegingen kunnen we niet anders dan deze groep uitsluiten 😉

Marit EldersHet risico van de bewapende-pieten-maatregel
Share this post

Join the conversation